Src Belgesi

forklift ehliyeti

Karayolu taşımacılığında şoför olarak yük, eşya, kargo veya yolcu taşıyan kişilerin sahip olması gereken Src belgesi son derece önemli. Karayolları Taşımacılığı Yönetmenliği’nce zorunlu tutulan bu belgeler olmadan taşıma yapan firma da şoförde aktif olarak araç kullanırken yakalanırsa büyük çaplı cezalar ödemek zorunda kalıyor. Ehliyet yanında mesleki yeterlilik belgesi olarak bulundurulması gereken bu belge e-devlet platformundan sorgulanabilir.

Src Belgesi Çeşitleri Nelerdir?

Her ülkede zorunlu tutulan fakat farklı isimlerle anılan bu önemli belgeler 5 ayrı grupta değerlendirilir. Hepsi için ayrı bir sınav bulunuyor ve alacağınız belge tamamen sizin şuanda yürüttüğünüz veya yürütmeyi planladığınız faaliyet alanı ile ilgili olmalıdır. Daha detaylı bir şekilde hangi belge ile hangi faaliyet alanlarında kullanılır pratik bir liste oluşturalım.

  • Src belgesi fiyatları hakkında bilgi almak için siteyi ziyaret edebilirsiniz:https://www.srcbelgesi.co/src_fiyatlari.php
  • Src 1 Yetki Belgesi; uluslar arası yolcu taşımacılık yapan kişilerin sahip olması gereken bir belgedir. Bu belgeye sahip olan kişiler aynı zamanda Türkiye sınırları içerisinde de taşımacılık yapabilirler. Kullanacağınız araç otobüs ise en az 26 yaşında, minibüs ise en az 19 yaşında olmanız gerekiyor ki bu belge için başvuru yapabilesiniz. Sınav sonucunuzun yüksek olması yeterli değil çünkü tüm Src belgeleri psikoteknik rapor almanız şartı ile sizlere teslim ediliyor.
  • Src 2 Yetki Belgesi; yine psikoteknik rapora ihtiyaç duyulan ve Src1 bir ile aynı yaş sınırına tabi olan bu yetki belgesi taksi, dolmuş, okul, personel araç şoförleri ve bu tarzda iş yapan kişilere verilir. Bu belge ile sadece Türkiye sınırlarında yolcu taşıma işlemlerini yürütebilirsiniz. Uluslar arası çalışmak isterseniz belgeniz buna yeterli gelmez ve cezaya tabi tutulursunuz.
  • Src 3 Yetki Belgesi; oldukça önemli bir belge kabul edilen Src 3 belgesine sahip kişilerin Src 4 almasına gerek yoktur. Uluslar arası eşya ve yük taşımanıza imkan tanıyan bu belge çekici, kamyon ve tır gibi büyük çaplı araçlar için gereklidir. 19 yaşından gün almayan kişilere verilmez.
  • Src 4 Yetki Belgesi; Src 3 belgesinin Türkiye sınırlarına uyarlanmış versiyonudur. Ancak ondan daha dar bir alanı kapsadığı için yurt dışı eşya ve yük taşımacılığında kullanılamaz.
  • Src 5 Yetki Belgesi; ADR belgesi de denilen bu yetki belgesi diğerlerinden çok daha özeldir. Bu belgeye sahip olan kişiler oldukça riskli kabul edilen ve tehlikeli madde sınıfında yer alan maddeleri taşıyabilecek kişilerdir. Yine yaş sınırı 19’dur.

Src Belgesi Nasıl Alınır?

Şoförler ve firma sahipleri açısından büyük önem arz eden bu Src belgesi için ilk yapılması gereken bu belge için kurs açan kurumları bulmanızdır. Bu durumlar Bakanlık onaylı çalışır ve sizlere belge türüne göre almanız gereken ders ve süreleri verirler. Alınan eğitim sonunda bir sınava tabi tutulursunuz ve raporunuzda da sorun yok ise başvuru yaptığınız belgeler sizlere temin edilir. Burada alacağınız toplam ders süreleri yurt içi içinse 28, uluslar arası ise 32 saatten belirlenir ve tabi tutulduğunuz sınavdan minimum 70 puan alma zorunluluğunuz vardır.

SRC Belgesi Alma Şartları

Üst Düzey Yönetici Eğitimi